Претражи овај блог

недеља, 29. новембар 2009.

Big Pun

Jedna veoma interesantna ličnost na Hip Hop sceni, ne zbog svoje životne priče koja je, može se reći, uobičajena za većinu Rap izvođača, već pre svega svoje fizičke pojave. Jedan od najboljih latino MC-jeva. Preminuo 2000. godine u dvadesetiosmoj godini života od posledica srčanog udara.
R.I.P Big Pun (1971-2000)



Big Pun - "Capital Punishment"


Ovo je dokumentarac o njemu iz 2009. godine



"Big Pun The Legacy"

петак, 27. новембар 2009.

"ATLiens"

Dugo sam se dvoumio koji od prva tri njihova albuma da postavim. Na kraju sam se ipak odlučio za ovaj, drugi po redu album OutKast-a pod nazivom "ATLiens" iz '96. godine. U to vreme pored svih "East Coast - West Coast" sranja, ovo je bilo pravo osveženje. Meni lično veoma drag album.


OutKast - "ATLiens"

That 90's Show - Next Episode

Nastavljamo tamo gde smo stali.


"Sounds Like The 90's Vol.6"




"Sounds Like The 90's Vol.7"


"Sounds Like The 90's Vol.8"



"Sounds Like The 90's Vol.9"



"Sounds Like The 90's Vol.10"



"Sounds Like The 90's Vol.11"

Sooperman Lover

Redman-ov debi, preko EPMD-a, do neslućenih visina, bio je upravo sa ovim albumom iz 1992. godine.



Redman - "Whut? Thee Album"

It's All About The Business

EPMD je čuveni Hip Hop dvojac u sastavu Eric Sermon i Parrish Smith (Eric and Parrish Millennium Ducats) koji 1988. godine objavljuje svoj debi album "Strictly Business" kojim i godinama nakon objavljivanja ne prestaje da ubira pozitivne kritike. Jedno od klasičnih izdanja "Zlatne ere" Hip hop-a.



EPMD - "Strictly Business"

That 90's Show

Ovo sam slučajno iskopao, i moram da okačim. Poslastica za sve ljubitelje Hip Hop zvuka devedesetih godina prošlog veka. ; )

Sounds Like The 90's


"Souns Like The 90's Vol.1"



"Sounds Like The 90's vol.2"


"Sounds Like The 90's vol.3"



"Sounds Like The 90's vol.4"



"Sounds Like The 90's vol.5"

Hip Hop Hooray!!!

Naughty By Nature i njihov treći album "19 Naughty III" iz 1993., je možda prosečan Rap album, ali nam je ostavio Hip Hop himnu, i dobro poznato "...Hooray...Ho...Hay...Ho!!!"



Naughty BY Nature - "19NaughtyIII"

четвртак, 26. новембар 2009.

Rebel Without A Pause

Ako je "Fear Of A Black Planet" bio prvi album koji sam kupio, ovo je album koji me je definitivno otrovao za sva vremena. Mislim da sam ga odslušao najmanje onoliko puta koliko stoji u njegovom naslovu. Public Enemy na vrhuncu.



Public Enemy - "It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back"

The Find Magazine

Na ovo sam naleteo sasvim slučajno. Veoma zanimljiv besplatan internet magazin. Prva četiri broja su u PDF formatu, dok sada funkcioniše više kao blog. Inače, bio sam prijatno iznenađen njegovim konceptom i izgledom jer sam upravo tako zamišljao novu verziju "Keep It Real"-a, od koje sam u međuvremenu odustao.
Da ne dužim, ovo su prva četiri broja:















Ovde možete da odete na njihovu web stranu. Vredi pogledati. Interesantni tekstovi i mnogo besplatnih stvari za skidanje.
Uživajte. http://thefindmag.com/

Doktor za Hip Hop

Najplodniji izdanak N.W.A-a, veoma cenjen producent. Sve čega se on dotakao posatajalo je u najmanju ruku zlatno (čak više, platinasto). Ovde je njegov prvi solo album iz 1992. godine "The Chronic", koji bi se mogao nazvati "Saundtrekom zapadne obale".



Dr. Dre - "The Chronic"

"Brothas Doobie"

Funkdoobiest. Gotivci. Posebno mi je drag njihov drugi album "Brothas Doobie". Naime, kada je moj drugar SGJ doneo ovaj album direktno iz Amerike 1995. godine, u prvom broju orginalnog fanzine-a "Keep It Real", između ostalog, našla se i recenzija istog.


Funkdoobiest - "Brothas Doobie"

Fine Malt Lyrics

Sve što je rečeno u slučaju Cypress Hill-a, važi i ovde. Trio u satavu Everlast, Danny Boy i DJ Lethal, ostavio je neizbrisiv trag svojim debitantskim ostvarenjem "Fine Malt Lyrics", a pogotovo singlom "Jump Around" bez koga se nije mogla zamisliti ni jedna Rap žurka.



House Of Pain - "House Of Pain"

Hits From The Bong

Sa aspekta Hip Hop scene u Srbiji, ovo je možda bila  i najuticajnija grupa tokom devedesetih godina. Cypress Hill sa svojim drugim po redu studijskim albumom "Black Sunday" iz 1993. bili su nešto nezaobilazno u to vreme.



Cypress Hill - "Black Sunday"

2 Pac

Ja bih za njega rekao "crni Elvis". Da ne bih trošio reči na priče koje već svi znate, pustiću muziku da govori u njegovo ime. Inače, nemam običaj da objavljujem celokupne diskografije umetnika ali ovde ću napraviti izuzetak i objaviću albume snimljene za Tupac-ovog života.
R.I.P Tupac (1971-1996)



2Pac - "2Pacalypse Now"


Sa ovim albumom sam ja otkrio 2Pac-a




2Pac - "Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z"


Lično, moj omiljeni Tupac-ov album "Me Against The World"



2Pac - "Me Against The World"





2Pac - "All Eyez On Me"


Makaveli




Makaveli - "The Don Killuminati: 7 Day Theory"

Biggie Smalls

Šta reći o Biggie-ju, a da se to već ne zna. Kralj New York-a i ikona istočne obale. Jedan od najznačajnijih Hip Hop umetnika u istoriji pokreta. Ovo je njegov prvenac iz 1994. "Ready To Die". Obavezna lektira.
R.I.P The Notorious B.I.G (1972-1997)



The Notorious B.I.G - "Ready To Die"


Isto to, samo maaalooo drugačije.



The Notorious B.I.G - "Ready To Die (The O.G Edition)"


I film "Notorious" iz 2009. godine, o životu dotičnog gospodina.



Prevod na srpski možete pronaći na: http://www.podnapisi.net/notorious-2009-titlovi-p454559

Bizarna vožnja

Još od '91. uživamo u vožnji sa The Pharcyde. Ovo je njihov legendarni prvenac iz 1992. godine pod nazivom "Bizarre Ride II The Pharcyde". L.A. underground.



The Pharcyde - "Bizarre Ride II The Pharcyde"

среда, 25. новембар 2009.

Enter The Wu Tang

Prvi album notornog Wu Tang Clan-a. Posle ovoga Hip Hop više nije bio isti. Njihov uticaj je bio toliko velik da je danas Wu familija rasprostranjena širom sveta.



Wu Tang Clan - "Enter The Wu Tang (36 Chambers)"

41st Side

Hardcore. Obavezno gradivo.



Moob Deep - "The Infamous"

Ice Cube - "The Predator"

Još jedan West Coast velikan i njegov treći i najuspešniji album iz 1992. godine "The Predator".
Bio je to zaista dobar dan...



Ice Cube - "The Predator"

Ko je za "ledeni čaj"?

Legenda, šta reći osim toga. Uostalom obrati pažnju, svako bi se mogao poistovetiti sa ovim:
"Ten years ago I used to listen to rappers flow/talkin' bout the way they rocked the mic at the disco/I liked how that shit was goin' down/dreamin' about ripping the mic with my own sound..."


Ice T - "O.G Original Gangster"

N.Y State Of Mind

Po mom skromnom mišljenju, možda i najboljii album svih vremena.
"...Nas is like the Afrocentric Asian / half-man, half-amazein'..."


Nas - "Illmatic"

A Tribe Called Quest - The Low End Theory

Još jedan Rap klasik.


A Tribe Called Quest - "The Low End Theory"

Aleksandar Džankić a.k.a MC Best - "Ovo sam ja"

Verovatno se mnogi sećaju legendarne emisije "Geto" na Radio Politici. Lično, bio sam veliki fan iste, ali o njoj možda nekom  drugom prilikom.
Ovoga puta nešto sasvim drugačije. Zapravo, jedan od autora gore pomenute emisije i član grupe "Who Is The Best" Aleksandar Džankić alijas MC Best je ponovo tu ali sada sa svojom knjigom "Ovo sam ja" u izdanju kuće Vesmark.



Sada, svi zainteresovani, knjigu mogu kupiti i putem interneta na stranici:


po ceni od 390,00 RSD.

The World's Most Dangerous Group

Mislim da ne postoji neko ko nije čuo za N.W.A. Kumovi "Gangsta Rap" - a.
Dr. Dre, Ice Cube, Eazy-E (r.i.p), MC Ren i DJ Yella.


N.W.A - "Straight Outta Compton"


"...Fuck tha police!..." ; )

Napomena

Pošto je ovo tek početak, neću se cimati da objavljujem tekstove, intervjue i recenzije, već ću posvetiti malo pažnje muzici i umetnicima koji su tokom 90-ih imali uticaja na mene. Trudiću se da postavim što više stvari tako da bi oni "stariji" mogli da se podsete na prošle dane, a oni mlađi da se upoznaju sa onim što su propustili, i šta je to pravi Hip Hop.

уторак, 24. новембар 2009.

Criminal Minded

Ovo je jedan od najuticajnijih Hip Hop albuma. Boogie Down Productions i "Criminal Minded" iz 1987. godine. Ekipa u sastavu KRS-One, D-Nice i DJ Scott La Rock i nezaboravni:
"...South Bronx, the South South Bronx..."


Boogie Down Productions - "Criminal Minded"

Public Enemy - Fear Of A Black Planet

Za početak, evo nečega od čega sam ja počeo. Imao sam običaj da pišem recenzije albuma koje sam slušao, ali šta reći za ovo, osim, KLASIKA. Uživajte.


Public Enemy - "Fear of a Black Planet"

PREUZMI

Intro

Pre otprilike trinaest, četrnaest godina nastao je fanzin istog naziva kao i ovaj blog, orjentisan na Hip Hop kulturu. Tada je sve izgledalo drugačije. Prevođeni su članci iz The Source-a i Vibe-a, tekst je kucan na pisaćoj mašini, slike lepljene a zatim sve to fotokopirano i povezivano. Pravi underground. Objavljena su "čak" dva broja fanzina "Keep It Real" u ukupnom tiražu od oko stotinjak primeraka. Nekoliko meseci posle drugog broja, kada je već bilo jasno da neće biti "treće sreće", desilo se to da mi je neki klinac došao na vrata, da me pita da l' je izašao novi broj jer bi hteo da ga kupi?! To je bila najveća satisfakcija za moj minuli rad.
Danas, prva zamisao vezana za ovaj blog mi je bila da ovo bude e-zine, elektronski naslednik orginalnog "Keep It Real"-a, ništa više od toga. Moj ventil, gde mogu sebi naći oduška i podsetiti se na "stare dane", pa kol'ko potraje.
P.S. Ako uspem da pronađem prvo orginalno izdanje potrudiću se da ga skeniram i objavim.