Претражи овај блог

петак, 20. август 2010.

"On Vacation"

Sada i zvanično...


Vidimo se uskoro.

Pred put

Evo narode, družimo se već skoro devet meseci i nadam se da ste za to vreme uspeli da pronađete nešto zanimljivo na ovom blogu. Trudio sam se da ostanem veran Hip Hop kulturi u svakom njenom elementu i da svaki od njih promovišem u manjoj-većoj meri. Znam da sam u poslednje vreme malo proredio postove, ali bio sam poslovno dosta zauzet, pa bi mi to bilo neko opravdanje. Ono što je možda bitno da kažem je i to da ćete uskoro moje postove moći da vidite i na blogu "Olas Un Bekons Classic", gde sam na njihov poziv (pozdrav Janka-Man) postao jedan od autora. Što se "Keep It Real"-a tiče, malo mi je krivo što praktično, iako sam se trudio da blog pišem na srpskom, nemam nikakvih povratnih informacija, pre svega, od domaćih čitalaca (nadam se da ih uopšte ima). I ono najvažnije, odlazim na dvonedeljni odmor. Znači, nove postove očkujte tek sredinom septembra. Do tada, prijavite se za praćenje bloga, komentarišite, dajte predloge i sugestije, a sve u cilju unapređenja sadržaja ovog bloga. Do sledećeg viđenja, One love!!!

"The Preface"

Za one koji ne znaju, Elzhi je reper iz Detroit-a i bivši član grupe Slum Village. Karijeru je započeo 1998. godine snimivši, zvanično neobjavljeni, EP pod nazivom "Out Of Focus", koji se u jednoj varijanti može pronaći na netu kao "Unreleased Solo Album". Godine 2001. pridružuje se grupi Slum Village na njihovom trećem albumu "Trinity (Past, Present and Future)", da bi 2008. usledio njegov fenomenalni solo debi pod nazivom "The Preface", koji mnogi s' pravom smatraju jednim od najboljih albuma objavljenih te godine. Lično, kada sam prvi put preslušao "The Preface", bio sam iznenađen, ne toliko albumom, koliko Elzhi-jevim talentom, tako da sa nestrpljenjem očekujem neko og njegovih sledećih izdanja. Do tada, za sve one koji nisu slušali, čisto kao primer "Motown 25" sa Royce Da 5'9''-om i "Talking In My Sleep". Ako ste u mogućnosti, kupite album, jer je ovo "klasik" u najavi.


eLZhi - "The Preface"

понедељак, 16. август 2010.

"Golden Era Mix"

Evo nečega čto sam pronašao na The Find-u. Prava stvar ukoliko se, kao i ja, spremate za put. U pitanju je sjajan mix od strane švedskog DJ dua Create & Devastate na kome su se od početka do kraja našli sami Hip Hop klasici iz devedesetih godina. Koga zanima, tracklist je sledeći:
1. Intro; 2. Notorious B.I.G. – Unbelievable; 3. Lord Finesse – Hip 2 Da Game; 4. Big L – Put It On; 5. Nas – Represent; 6. Das EFX – Real Hip Hop (3x Remix); 7. Mobb Deep – Shook Ones Pt. II; 8. Showbiz & A.G. – Next Level (Remix); 9. Blahzay Blahzay – Danger Pt. II; 10. Black Moon – How Many Emcee’s (Flava Remix); 11. Smif-N-Wessun – Bucktown; 12. Common – Resurrection; 13. The Pharcyde – Runnin’; 14. Pete Rock & CL Smooth - Take You There; 15. A Tribe Called Quest – The Hop; 16. KRS-One – Outta Here; 17. Tha Alkaholiks – Bullshit; 18. Das EFX – They Want EFX; 19. Gangstarr – Just To Get A Rep; 20. Main Source – Live At The BBQ (ft. Nas); 21. Pete Rock & CL Smooth – T.R.O.Y.


Create & Devastate – "Golden Era Mix"

"NY77: The Coolest Year In Hell"

Za one koji nisu gledali, u pitanju je veoma dobar, dvosatni, dokumentarni film kanala VH1 iz 2007. godine, koji na jedan veoma originalan način prikazuje atmosferu, dešavanja i socijalne okolnosti u momentu rađanja Hip Hop pokreta u New York-u, sada već daleke 1977. godine. U godini izbora za gradonačelnika, opštoj nezaposlenosti, procvatu bandi, čuvenom "zamračenju" i teroru Son Of Sam-a, uporedo sa Punk-om, na ulicama Bronx-a počeo je da se razvija muzički pravac koji je u godinama koje su usledile postao globalni fenomen. Topla preporuka svima koji nisu gledali da obavezno to urade.
Pošto nisam uspeo da nađem linkove za stream-ovanje, utoliko ćete ostaćete uskraćeni, ali vam preporučujem da pogledate jedan od segmenata iz ovog filma koji govori o "ludnici" koju je izazvalo čuveno "zamračenje".



Film možete preuzeti sa linkova ispod. Uživajte.


"NY77: The Coolest Year In Hell"

недеља, 15. август 2010.

"Killa Instinct"

O grupi Raw Breed znam veoma malo. Ono što mi je bilo poznato su njihova dva albuma "Lune Tunz" iz 1993. godine i "Blood, Sweat & Tears" objavljen 1997. godine. Inače, u pitanju je trio iz Bronx-a u sastavu: Marc Rippin (Marc Live), Alexander the Great i Nick Swift (Blacksun). Ono što je zanimljivo u vezi njihove diskografije je neobjavljeni, nezvanično drugi, album "Killa Instinct" koji je trebao da izađe 1996., a koji se pojavio tek 1. juna ove godine. Šta je bio uzrok da ovo izdanje tek sad ugleda svetlost dana nisam siguran, iako na jednoj verziji omota ispod naslova piše "zabranjeni album", ne znam od strane koga i zašto (ako neko zna, neka javi). Kako bilo, ono što bih vam za početak preporučio da čujete, svakako je stvar "Ghetto Life" na kojoj je gostovao legendarni Guru i "LA LA All Day", ali i ostatak ovog veoma zanimljivog izdanja. Uživajte.


Raw Breed - "Killa Instinct"

четвртак, 12. август 2010.

"Everything Is Everything"

Za one koji ne znaju, Brand Nubian je legendarna New York-ška grupa u sastavu: Sadat X, Lord Jamar i DJ Sincere. Karijeru su započeli davne 1989. godine da bi već 1990. objavili svoj debi album "One For All" (na ovom albumu članovi grupe su bili i Grand Puba i DJ Alamo) koji dobija sjajne kritike, između ostalog i pet mikrofona u The Source magazinu. Godine 1993. usledio je njihov drugi, kontroverzni, album "In God We Trust", da bi godinu dana kasnije, izašao album "Everything Is Everything" koji ću vam ovom prilikom predstaviti. Sam album je zabeležio osrednje kritike i slabu prodaju, ali već sam spominjao moju naklonost prema "takvim" izdanjima, tako da ovaj post dođe kao prirodna stvar. Lično, meni veoma dobar album sa kog su se izdvojila dva singla "Word Is Bond" (ko se seća filma Kids, setiće se ove pesme) i "Hold On". Ko nije, neka obavezno presluša ovaj album.


Brand Nubian - "Everything Is Everything"

уторак, 10. август 2010.

Innercity Issue 12

E ovako, što se tiče magazina Innercity, ovo bi mogao da bude poslednji post vezan za njega. Probao sam kolko-tolko da kompletiram kolekciju ali ćete verovatno ostati uskraćeni za 8. i 9. broj, pošto, nažalost, nisam uspeo da ih pronadjem na netu (ako se u međuvremenu nešto pojavi, biće objavljeno). Tako, stigli smo i do dvanaestog broja ovog francuskog grafiti časopisa koji je izašao kao trobroj za mesece maj, jun i jul 2007. godine, a u njemu ćete, imeđu ostalog, moći da vidite radove umetnika kao što su: Totem2 iz Atlanta-e i Sixpack iz Paris-a. Uživajte.


Časopis možete preuzeti sa linka ispod.


"Innercity #12"

"Breakin' Combs"

Pre jedno mesec-dva, na preporuku drugara, preslušao sam Dred Scott-ov album "Breakin' Combs" i prosto ostao zatečen činjenicom da mi je jedno ovako kvalitetno rap izdanje do sada bilo nepoznato. Ipak, i to se dalo ispraviti, tako da vam ovom prilikom predstavljam dotični album, jedini u Dred Scott-ovoj karijeri, objavljen 1994. godine. Dred Scott je rođen u New York-u, a odrastao je u Los Angeles-u u umetničkoj porodici, tako da je od najranijih dana bio pod uticajem jazz muzike, što je kasnije imalo veliki uticaj na njegovo rap stvaralaštvo. Sam album "Breakin' Combs" otvara numera "Back In The Day" koja je svojevrsna posveta Los Angeles-kom old school-u, na način na koji pre njega to niko nije uradio, a tu su još i "Check The Vibe" i "Nutin' Ta Lose". Ako do sada niste, obavezno preslušajte album.


Dred Scott - "Breakin' Combs"

четвртак, 5. август 2010.

"Infinite"

Nisam Eminem-ov fan, niti bih vam mogao reći nešto o njemu a da to već ne znate, ali bih vam, u najmanju ruku, preporučio da preslušate njegov debi album "Infinite" objavljen 1996. godine. Da, dobro ste pročitali, Eminem je zapravo debitovao ovim izdanjem iz sredine devedesetih godina, nakon razlaza sa tadašnjom ekipom Soul Intent. Ipak, ovo izdanje nije zabeležilo nikakav uspeh (prodato je vega 250 primeraka) tako da je ostalo u senci onoga što je Eminem-a kasnije lansiralo u svetski muzički vrh. S obzirom da ovaj blog gaji taj neki Hip Hop zvuk iz sredine devedesetih, ovo izdanje se nametnulo kao veoma ineresantno, a lično, mogu reći i kao sasvim neočekivano prijatno iznenađenje. Za početak poslušajte "It's OK", "313" ili "Maxine" ali i ostatak albuma. Uživajte.


Eminem - "Infinite"

среда, 4. август 2010.

"Mike Zoot Collection"

Da budem iskren, ovo nije moja kompilacija Mike Zoot-ovih stvari (sve zasluge idu Last Bref-u, ko god on bio), već sam je pronašao na netu što mi je u mnogome olakšalo stvar. Ja sam moju kompilaciju singlova počeo da pravim pre otprilike par meseci kada sam prvi put čuo stvar "Massive"  i još uvek je u fazi izrade, tako da ću je objaviti kad bude završena, a do tada uživajte u ovoj. O samom Mike Zoot-u generalno malo znam iako sam za njega prvi put čuo još na prvom "Lyricist Lounge" albumu iz '98. godine. Prema onome što sam mogao da iskopam prvo Zoot-ovo izdanje je svojevrstan "nenaslovljeni" EP iz 1997. godine, na kome se između ostalih stvari našla i već pomenuta "Massive", ali i "High Drama Part 3: The Search For 2" na kojoj se kao gost pojavio i Mos Def. Sve u svemu, u pitanju je veoma zanimljiv materijal, tako da ga preporučujem svim fanovima underground Hip Hop-a. Koga zanima, spisak pesama je sledeći: 1. See Me When I Get There, 2. Scene, 3. Massive, 4. Midnite Run, 5. Chessbumpin', 6. Oh Yeah (feat. F.T.), 7. Fat Chance, 8. High Drama (feat. Mos Def), 9. Live & Stink, 10. Love Changes, 11. Unfrontin' Funk Su'in, 12. All In My Own, 13. Service, 14. International Connects (feat. El Da Sensei), 15. Harry's Nite, 16. Spread Love (feat. Labba), 17. Urban Harvest, 18. Straight Service (feat. The Dutchmin), 19. All In My Own, 20. High Drama Part 3: The Search For 2 (feat. Star Orion, Kriminul & Mos Def).


Mike Zoot - "Mike Zoot Collection"

уторак, 3. август 2010.

"The Dissertation: The Wu Thesis"

Curtains-a (Dope Boy C) odnosno kako on to voli da napiše CurT@!n$, nisam slušao ranije, ali ovo je nešto što me je, mogu slobodno reći, veoma zainteresovalo. U pitanju je mixtape pod nazivom "The Dissertation: The Wu Thesis" koji je objavljen pre neki dan u vidu besplatnog izdanja (podržavam), i predstavlja svojevrsnu "rap disertaciju" ovog Brooklyn-škog MC-ja preko odabranih Wu instrumentala. Sam mixtape je objavljen u saradnji sa proizvođačem odeće Black Scale kao najava "Free World" kolekcije i sadrži deset pesama, a od gostujućih izvođača tu su Dom Kennedy i Diz Gibran. S' obzirom da je reč o sasvim solidnom izdanju, nadam se da će poslužiti kao preporuka za neki do prošlih ali i budućih CurT@!n$-ovih projekata.


CurT@!n$ – "The Dissertation: The Wu Thesis"

понедељак, 2. август 2010.

"Solitary Confinement"

Evo nečega što će vam, nadam se, biti bar upola zanimljivo koliko je meni. Reč je o London-skoj grupi Rhyme Asylum koju sam lično otkrio u prethodnih nedelju-dve, odnosno njihov drugi album pod nazivom "Solitary Confinement" objavljenom u aprilu ove godine. Inače, samu grupu su 2002. oformili Possessed, Psiklone i Skirmish, da bi 2008. godine usledio njihov debi album "State Of Lunacy". Za početak, kao preporuka za slušanje (bar što je meni za ovo kratko vreme ušlo u uši) "Solitary Confinement" i "Event Horizon" sa Crooked I-em. Zanemarite Cockney naglasak i predrasude (ako uopšte postoje) prema UK Hip Hop-u, i preslušajte ovaj album jer on to zaslužuje.


Rhyme Asylum - "Solitary Confinement"

"Murda Muzik" (DMCA Kill It)

"Ovo je možda i jedan od najboljih primera u korist moje tvrdnje da je "ilegalno" kačenje muzike na net samo jedan vid promocije iste i da kvalitet na kraju ipak naiđe na podršku slušalaca ("industrija" i dalje ne deli ovo moje mišljenje tako da linkove za ovo izdanje veoma uredno briše)."

Upravo ovako je počinjao post posvećen albumu "Murda Muzik", ali kao što sam već rekao, DMCA ih revnosno briše, tako da ćete, bar što se ovog bloga tiče ostati uskraćeni za ovaj album. Ipak, svi zainteresovani mogu posetiti Keep It Real na wordpress-u, gde mogu pregledati originalni post. Hvala na razumevanju.