Претражи овај блог

понедељак, 31. јануар 2011.

"Who Is This Man?"

Ko je ovaj čovek? Za one koji ne znaju, reč je o jednom od članova grupe Scienz Of Life, John Robinson-u, ranije poznatijem pod nadimkom Lil' Sci. Ako se ne varam, u pitanju je njegov treći po redu solo album objavljen 2008. godine za nemačku diskografsku kuću Project: Mooncircle, za čiju je produkciju u potpunosti bio zadužen MF Doom. Lično, ovo je ujedno i prvo izdanje koje sam preslušao iz Sci-jevog solo opusa, dok mi je jedna od preporuka bila njegov minuli rad sa gore pomenutom grupom, a pogotovo istoimeni singl "Scienz Of Life" iz 1997. godine. Za sve ljubitelje underground Hip-Hop-a, svesnih rima i MF Doom-ove produkcije jedna topla preporuka. Za početak poslušajte numere: "Invizible Man" i "Outta Control". Uživajte.


John Robinson - "Who Is This Man"

"DJ Kool Herc Needs Help With Medical Bills"

Prošlog vikenda se internetom pronela vest da je jedan od osnivača Hip-Hop-a, legendarni DJ Kool Herc, teško bolestan i da mu je neophodna operacija. Do sada niko nije izlazio sa detaljima o kakvoj bolesti je reč, što je možda i manje bitno od činjenice da Herc nema zdravstveno osiguranje a da troškovi lečenja i predstojeće operacije prevazilaze njegove finansijske mogućnosti. S' tim u vezi, njegovi brojni prijatelji, pre svih DJ Premier i Tony Touch pokrenuli su dobrotvornu akciju prikupljanja pomoći za ovog Hip-Hop veterana. Zato, ako ste u mogućnosti, pridružite se apelima za pomoć i donirajte novčana sredstav preko Premo-vog Paypal-a ili na sledeću adresu:

Kool Herc Production
P.O. Box 20472
Huntington Station, NY 11746

недеља, 30. јануар 2011.

"LSD Magazine Issue 6"

Ne znam kad je ovo tačno izašlo, ali evo ga, šesti broj LSD magazina je tu pred nama. Znam da sam vam ostao dužan neke od prethodnih brojeva, ali bih isto tako skrenuo pažnju onima koje to zanima, da posete njihov blog preko linka koji se nalazi na stranici Magz. I ovoga puta još jedno masivno izdanje na tačno 500 strana, tako da sam siguran da će svako uspeti da pronađe nešto zanimljivo za sebe. Časopis možete prelistaiti ovde,



ili ga preuzeti sa linka ispod.


"LSD Magazine Issue 6"

субота, 29. јануар 2011.

"The Ghastly Duo EP"

Na početku moram da priznam da iako ovaj EP imam bar jedno pola godine na kompu, tek sada sam ga preslušao, tako da će moje oduševljenje uslediti sa zakašnjenjem od cele dve godine. U suštini, desilo se da sam tzv. "sablasni duo" The Doppelgangaz pomešao sa nemačkom grupom Doppelkopf, da bi se na kraju ispostavilo da je reč o momcima iz New York-a koji, u mužičkom smislu, zaista imaju šta da kažu. Inače, osim podatka da duo The Doppelgangaz čine EP i Matter Ov Fact, nemam drugih informacija o njima, jer ni oni sami nisu mnogo toga otkrivali za javnost. U svakom slučaju topla preporuka svim ljubiteljima pravog Hip-Hop zvuka da obavezno preslušaju ovo kratko ali zaista kvalitetno izdanje. U suštini to su numere: "Rap Battles", "Raw N Rugged" i "2012 Or Forever". Uživajte.
Samo još da dodam da su The Doppelgangaz krajem 2009. objavili album "2012: The New Beginning" u vidu besplatnog digitalnog izdanja o kome ću pisati nešto kasnije, a do tada ga možete preuzeti ovde.


The Doppelgangaz - "The Ghastly Duo EP"

петак, 28. јануар 2011.

"Manifest Destiny"

Svi fanovi Mos Def-a sigurno znaju o čemu je reč. Urban Thermo Dynamics je grupa koju su pored njega činili njegova sestra Ces i brat DCQ. I ovde se, kao i u slučaju još nekih "porodičnih" grupa desilo da jedan od članova kasnijom solo karijerom zaseni ostatak grupe koja, uprkos ugovoru sa Payday Records"-om, nije imala tu sreću da album "Manifest Destiny" bude objavljen na vreme, već se to desilo celu jednu dekadu kasnije, tačnije, tek kada je Mos Def već postao afirmisan solo umetnik. Kako bilo, u pitanju je interesantan album sniman 1994. godine, čiji, 'ajd da kažem "vibe", neki porede sa grupom The Fugees (možda zbog tog muško-ženskog sastava ekipe), sa čime se ja ipak ne bih složio, ali najbolje je da to procenite sami. Za početak, poslušajte naslovnu numeru "Manifest Destiny". Uživajte.


Urban Thermo Dynamics - "Manifest Destiny"

четвртак, 27. јануар 2011.

"TDK Chronicles: Nas"

Nisam baš nešto raspoložen za neko piskaranje (kakva reč) ali mi je gledanje ovog videa vratilo dosta dragih, pomalo zaboravljenih, uspomena na mladost i moje početke malo ozbiljnijeg interesovanja za rap muziku i Hip-Hop kulturu uopšte. Verujem da će se većina vas prepoznati u Nas-ovim rečima, jer to je izgleda bio normalan tok odrastanja generacije koja je rasla i razvijala se uporedo sa muzikom koju je slušala. Znam da mnogi audiofili i muzički frikovi više cene vinil od kaseta, ali moram da priznam da su audio kasete ipak obeležile vreme mog odrastanja, dakle osamdesete i devedesete godine prošlog veka. Da se sada nekim slučajem vratimo tamo, ne bi bilo ovoga bloga, već bi smo se verovatno našli negde u "kraju" da razmenimo kasete. Takođe, sva ona nova muzika, koju sam prvi put čuo tih godina, bila je snimana sa radija (uglavnom emisija Geto na 105,2 FM) na kasete, pa čak je i prvi album koji sam ikada kupio, Public Enemy-jev "Fear Of A Black Planet" bio je na kaseti, koju sam slušao sve dok se potpuno nije izlizala. Sećete li se svih onih pucanja, gužvanja i premotavanja trake i onoga što Nas opisuje kao "miris koji ste mogli da osetite".
Nedavno sam se, teška srca, definitivno oprostio od svoje, godinama prikupljane, kolekcije audio kaseta, koje su već više od jedne decenije skupljale prašinu u mojoj garaži. Nežalost, ništa od materijala snimanog sa radija i nekih mojih kompilacija nisam digitalizovao, tako da ćete ostati uskraćeni za to, ali što se mene tiče, sve ono najvrednije ostalo je "snimljeno" u mom srcu. Ipak, ako se nekim čudom desi da kasete naprave veliki povratak na scenu, ja sam spreman. Još uvek u kolima imam radio kasetofon.

"Sin-A-Matic"

Ako ste pravi ljubitelj underground Hip-Hop-a, sigurno ste već preslušali ovaj, zaista sjajan, album čoveka koji stoji iza inicijala L.L. U pitanju je Louis Logic i njegov, ako se ne varam, treći po redu album pod nazivom "Sin-A-Matic", koji je kod publike pobrao mnoge pozitivne kritike. Za one koji ne znaju, Louis Logic je reper iz New York-a i bivši član grupe Demigodz, a sadašnji član dua The Odd Couple, koga ste, ako ste fan Jedi Mind Tricks-a mogli upoznati kao gosta na njihovom albumu "Violent By Design".  Lično, ono s' čime sam se ja upoznao sa L.L.-ovom muzikom, bilo je izdanje "General Principle" objavljeno 2000. godine, da bi nakon toga potpuno zaboravio na njega, dok sam album "Sin-A-Matic" koji je objavljen 2003. godine preslušao tek pre dve-tri nedelje. Iako sam još uvek svežih utisaka, toplo bih vam preporučio ovo izdanje, ako ni zbog čega drugog, onda zbog Logic-ov uvrnutog smisla za humor koji će vas sigurno nasmejati. Za početak poslušajte numere "Street Smartz", "Dos Factotum" i "Best Friends" na kojoj gostuje Aphaty, uz Celph Titled-a  jedini gost na ovom albumu. Uživajte.


Louis Logic - "Sin-A-Matic"

уторак, 25. јануар 2011.

"Chronicle Of Two Losers: First Edition"

Ill Biskits je jedna od onih grupa koja je imala veliki potencijal, ali na žalost, zbog spleta okolnosti, nije uspela da ostvari očekivani uspeh. Za one koj ne znaju reč je o grupi osnovanoj početkom devedesetih, koju su činili Deeda i Kleph, a koji su svoj debi zabeležili singlom "God Bless Your Life" iz 1994. godine, na čijoj se B strani našla sjajna numera "22 Years" u produkciji Lord Finesse-a. Nakon toga je usledio ugovor sa izdavačkom kućom Atlantic Records i singl "Chill Factor" objavljen 1996. godine. I upravo kada su svi već iščekivali izlazak najavljenog albuma "Chronicle Of Two Losers: First Edition", čije su se promo kopije već našle u javnosti, izdavačka kuća odlučuje da povuče album, koji će svetlost dana, u vidu zvaničnog izdanja, ugledati tek 2007. godine. Za početak, poslušajte numere "God Bless Your Life", "Broker Than Ever" i "Let 'em Know". Uživajte.


Ill Biskits - "Chronicle Of Two Losers: First Edition"

понедељак, 24. јануар 2011.

"Against The Grain"

Sauce Money je reper iz Brooklyn-a koji je svoj muzički debi imao na numeri "Show & Prove" sa Big Daddy Kane-ovog albuma "Daddy's Home" iz 1994. godine, da bi se nakon toga pojavio i na Jay-Z-jevom albumu "Reasonable Doubt", tačnije na numeri "Bring It On". Godine 1997. konačno je usledio i Sauce-ov solo debi u vidu singla "Against The Grain", koji je, što je zanimljivo, kao i prethodne dve na kojima se pojavljivao, producirao DJ Premier. Takođe, "Against The Grain" se našla i na fenomenalnom soundtrack-u za film "Soul In The Hole" objavljenom te iste godine.


Sauce Money - "Against The Grain"

недеља, 23. јануар 2011.

"King Of Rock"

Pre desetak dana pisao sam o Run D.M.C-ju, odnosno knjizi posvećenoj pomenutoj grupi rekavši tada da je januar mesec kada ćemo obeležiti dvadesetšestogodišnjicu objavljivanja njihovog drugog albuma "King Of Rock". I zamalo da zaboravim na to. Evo danas ćemo se podsetiti tog izdanja, istina sa malim zakašnjenjem jer je zapravo 21. januar 1985. godine datum kada je pomenuti album ugledao svetlost dana, ali nikad nije kasno što bi rekli. Inače, ovaj album je obeležio malo tvrđi gitarski zvuk koji je, mogu slobodno reći, uz ono što su radili Beastie Boys, u velikoj meri uticao da neke domaće grupe, ovde pre svega mislim na grupu Budweiser, na isti način urade muzički proboj, približavajući tako rap muziku širem krugu slušalaca. Lično, ne znam koliko je ovaj album bio "revolucionaran" jer ja sam rap počeo da slušam nekih pet-šest godina nako njegovog objavljivanja, ali sam se kasnije više puta vraćao ovom izdanju, koje je zapravo samo bilo uvod u ono što će uslediti godinu dana kasnije, odnosno 1986. kada izlazi album "Raising Hell" koji će u mnogome promeniti muzičku istoriju. Ono što bih izdvojio sa ovog izdanja su numere "King Of Rock", "You Talk Too Much" i "Can You Rock It Like This" (ko je gledao "Krush Groove" zna o čemu govorim). Uživajte.


Run-D.M.C - "King Of Rock"

субота, 22. јануар 2011.

"Confusion / Souldiers"

Nešto ranije sam vam predstavio Just Ro-a i njegov album "Make It Happen", tako da ovog puta neću nešto mnogo pričati, već ću iskoristiti priliku da se podsetimo na jedini singl sa ovog izdanja, na kome su se našle numere "Souldiers" i verovatno mnogima poznatija "Confusion" na kojoj se kao gost pojavio Common. Ako već niste iskoristili priliku da preslušate ovaj album, još jednom bih vas podsetio da to uradite jer u pitanju je zaista kvalitetno izdanje koje sigurno zaslužuje vašu pažnju. Uživajte.


Just Ro - "Confusion / Souldiers"


P.S. Ako neko poseduje Just Ro-ov album "Whatever It Takes" iz 2000. godine, zamolio bih ga da ga okači i pošalje link ili da ga jednostavno pošalje putem filebox-a. Hvala unapred.

четвртак, 20. јануар 2011.

"GTA III Soundtrack: Game Radio FM"

Još jedan od mojih bootleg-ova, ovoga puta skinut sa soundtracka za treći nastavak čuvenog GTA serijala. Mislim da ne moram nešto specijalno da objašnjavam o čemu se radi, jer svako ko je početkom dvehiljaditih ubijao vreme uz video igre zna o čemu govorim. Inače, ceo "Game Radio Fm" mi je bio, i još uvek je, dosta zanimljiv, tako da sam tada nekako i počeo da "gotivim" Royce Da 5'9" koji i dominira na ovom izdanju, ali mi je ipak najveći favorit ostala numera "Rising To The Top". Koga zanima, kompletan spisak pesama može pogledati ovde.


V.A. - "GTA III Soundtrack: Game Radio FM"

среда, 19. јануар 2011.

Spectac & Amiri - "My God"

Nešto ranije sam već pisao o Amiri-ju, odnosno singlu "Boom Bap" sa njegovog solo albuma "The Recipe", a sada ću vam predstaviti ono što sam tada samo spomenuo, a to je njegov zajednički rad sa reperom Spectac-om. Ja još uvek nisam preslušao njihov album "Almost Famous" iz 2010. godine, ali kao i u slučaju gore pomenutog singla, i ovde me je privukao koncept takozvanog "Digital 12" Single"-a, i to što je ovo izdanje besplatno za preuzimanje. Reč je o singlu "My God" na čijoj se, uslovno rečeno, B strani našla numera "Ol' To New".


Spectac & Amiri - "My God"

"Know How To Play 'Em"

Pre nešto malo više od tri godine, tačnije 3. januara 2008. preminuo je jedan od pionira Houston-ske rap scene, i član po malo zaboravljene grupe O.G. Style, Eric “O.G. Style” Woods. Moram da kažem da je ovaj post bio neplaniran ali se eto slučajno poklopilo da o grupi O.G. Style i njihovom albumu "Know How To Play 'Em!" pišem upravo u februaru. Za one koji ne znaju, Eric Woods je počeo da se bavi rap-om još '80-ih godina kada je nastupao pod pseudonimom Prince Ezzy-E, da bi ga, nakon što se N.W.A pojavio na sceni, promenio u Original E. Godine 1989. zajedno sa DJ Big Boss-om (R.I.P) osniva grupu “O.G. Style”, nakon čega je 1991. usledio njihov jedini album pod nazivom "Know How To Play 'Em!" objavljen za Rap-A-Lot. Ipak, da ne ostane sve samo na nivou lokalnog Fourth Ward-a i Houston-a, pobrinuo se singl “Catch ’Em Slippin’” koji je uspeo da se probije na šezdesetosmo mesto Billboard-ove liste. Nakon razlaza sa DJ Big Boss-om, Woods zadržava ime grupe i uzima ga kao svoj pseudonim pod kojim će kasnije, 2000. godine objaviti album "I Still Know How To Play Em", a 2005. i izdanje pod nazivom "Return Of Da Game". Neposredno pre smrti Eric “O.G. Style” Woods radio je na materijalu za svoj novi album.


O.G. Style - "Know How To Play 'Em!"

уторак, 18. јануар 2011.

"Hustlin' / Broken Language"

Tamo negde devedesetih, kad sam bio mlađi, svoj muzički ukus gradio sam na onome što je promovisao magazin The Source. I kao i u mnogim slučajevima do sada, prvi dodir sa nekim od muzičkih izdanja imao sam upravo preko onoga što je o njemu pisalo. Takva je stvar i sa Smoothe Da Hustler-ovim singlom "Hustlin' / Broken Language" iz 1995. godine, skinutom sa sjajnog albuma "Once Upon A Time In America". Moram ovde da kažem da sam razmišljao da na ovom postu okačim album, koji iako pomalo zaboravljen ipak može da se pronađe na netu, dok je ovaj singl, sa kojim sam se ja praktično upoznao sa Smoothe Da Hustler-ovom muzikom, već nešto ređa pojava, pa je izbor ipak pao na njega. Da skratim, u pitanju veoma dobro izdanje na kome su se našle numere "Hustlin'" i "Broken Language" na kojoj se kao gost pojavio Smoothe Da Hustler-ov mlađi brat, i nezaobilazni muzički partner, Trigger Tha Gambler, kao i stvar "The Love Of Money". Ako ste kojim slučajem propustili da preslušate ovo izdanje, ovom prilikom vam toplo preporučujem da to uradite.


Smoothe Da Hustler - "Hustlin' / Broken Language"

понедељак, 17. јануар 2011.

"Jaguar Paw"

Lično, prvi put čujem za Godilla-u, a koliko sam uspeo da saznam, reč je o umetniku iz Philadelphia-je i jednom od članova grupe Freedom 30. Što se albuma "Jaguar Paw" iz 2009. godine tiče, mislim da je u pitanju Godilla-in solo prvenac, koji svojim kvalitetom sigurno zavređuje pažnju. Za produkciju na ovom izdanju u najvećoj meri zaslužni su King Magnetic i Haze Attacks ali se takođe može čuti i produkcija Snowgoons-a, dok su se od gostiju, između ostalih, na njemu pojavili još i Edo. G i Mr. Voodoo. Ukratko, sasvim solidno izdanje koje vam, ako već niste, preporučujem za slušanje. Za početak poslušajte numere "Jaguars Paw", "Bull Horns" i "The Getback". Koga zanima, spisak pesama može pogledati ovde. Uživajte.


Godilla - "Jaguar Paw"

недеља, 16. јануар 2011.

"Never Say Never"

Video sam da se prethodnih dana pojavio Shabaam Sahdeeq-ov, ili kako se još potpisuje, S-Dub-ov novi mixtape "The American Classic" koji vam preporučujem da preslušate, s' tim što ovoga puta nećemo govoriti o tome, već ćemo se vratiti desetak godina unazad da bi smo se podsetili na njegov debi album "Never Say Never" iz 2001. godine. Mnogi se Shabaam-a verovatno sećaju još iz sredine devedesetih kada je, snimajući za Rawkus, objavio veći broj singlova, od kojih je "Sound Clash / 5 Star Generals" bio ono sa čime sam ja upoznao njegov muzički opus. Inače, pre albuma "Never Say Never" koji je objavila kuća Raptivism, trebao je da izađe album za  Rawkus, ali to se na žalost nikada nije desilo. Za početak, kao primer, poslušajte numere "We Holdin'""Straight Like That" i "I Still Love Her".


Shabaam Sahdeeq - "Never Say Never"

субота, 15. јануар 2011.

"Art Of Da Griot"

O reperu pod imenom Nomad "Da Nomadic" ne znam mnogo, osim da dolazi iz Seattle-a. Čak ni na Discogs-u nisam uspeo da pronađem ništa o njemu. Ono što ja znam, a prvobitno je bilo planirano za ovaj post, je zaista interesantan singl "Sedated Thoughts" iz 2000. godine sa kojim sam se ja upoznao sa Nomad-ovim radom, kao i izdanja “Blessed 2 Mic Check / Da Movement / Shantae“ iz 1998. i “Worldwide / Divine Rhymer” iz 2001. godine. Na kraju sam ipak odustao od toga (ostaviću za neki drugi put) jer sam sasvim slučajno naleteo na Nomad-ov album "Art Of Da Griot" iz 2006. godine, za koji nisam ni znao da postoji, a na kome su se našle skoro sve gore nabrojane numere. Za početak poslušajte "Sedated Thoughts", "Blessed 2 Mic Check" i "Ill Literate". Uživajte.


Nomad "Da Nomadic" - "Art Of Da Griot"

петак, 14. јануар 2011.

"360°"

Cipher je duo iz Vancouver-a u sastavu Clean i G², i jedna je od grupa skromnije, ali u svakom slučaju zanimljive diskografije. Grupa egzistira još od početka devedesetih, da bi 1995. godine usledio izlazak njihovog singla "Peeps", a za njim i, za sada jedini, album "360°". Ja sam Cipher otkrio tek pre neke dve-tri godine, a ovom prilikom vam ih preporučujem za slušanje, ako to već niste učinili. Za početak poslušajte numere "Peeps", "How It Go" i "Ill Shit". Uživajte.


Cipher - "360°"

четвртак, 13. јануар 2011.

"Run-DMC (Hip-Hop Stars)"

Blog OuB je prethodnih deset dana sprovodio svojevrsnu anketu sa pitanjem, koje je otprilike glasilo: "Koja je grupa od navedenih najuticajnija?". Na kraju je, od svih nabrojanih, ubedljivu pobedu odneo Run-D.M.C. I zaista, nema sumnje da je u pitanju jedna od grupa koja je zauvek obeležila istoriju Hip-Hop pokreta, ali i muzike uopšte. S' obzirom da ćemo ovoga meseca obeležiti i dvadesetšestogodišnjicu albuma "King Of Rock", iskoristio sam ovu priliku da vam predstavim jednu od knjiga iz edicije Hip-Hop Stars posvećenu grupi Run-D.M.C, od njenih najranijih dana, pa sve do Jam Master Jay-ove tragične smrti. Inače, knjiga je objavljena 2007. godine, dok su kao autori potpisani Louise Chipley Slavicek i legendarni Chuck D. Knjigu možete prelistati ovde,



ili je preuzeti sa linka ispod.


"Run-DMC  (Hip-Hop Stars)"

среда, 12. јануар 2011.

"The Pillage"

Sigurno svi već znate, ali nije na odmet da se podsetimo Cappadonna-inog debi albuma "The Pillage" iz 1998. godine. Za one koji možda ne znaju, Cappadonna je jedan od članova Wu familije koji je svoj muzički debi imao na Raekwon-ovoj numeri "Ice Cream". Godine 1997. izašao je, u to vreme dugo očekivani, Wu-Tang Clan-ov drugi album "Wu-Tang Forever", na kome se Cappa' pojavio na, mislim, pet numera, a što je sigurno bio dodatni "vetar u leđa" njegovom solo izdanju objavljenom godinu dana kasnije, tj. 1998. godine. Inače, sam album "The Pillage" zabeležio je pozitivne kritike, dok će, verovatno od mnogih, ostati upamćen pre svega po tri numere koje su promovisale ovo izdanje, a to su: "Slang Editorial", "Run" i "Black Boy".


Cappadonna - "The Pillage"

уторак, 11. јануар 2011.

"Work Is Never Done"

Evo još jednog, da kažem, "random" singla. Ovo sam već spominjao kada sam govorio o N.O.T.S. Click-u i njihovom albumu "N.O.T.S. Landing", s' tim što sam napomenuo da se numera "Work Is Never Done" na kojoj je gostovao Big L nije našla na ovom izdanju. Takođe, tada sam rekao i da je pomenuta stvar koja je 1997. godine objavljena kao singl, sa B stranom "Larger Than Life", ujedno i ono sa čime sam ja otkrio N.O.T.S. Click. Za produkciju na ovom izdanju zaslužan je DJ Spinna. Uživajte.


N.O.T.S. Click ft. Big L - "Work Is Never Done / Larger Than Life"

понедељак, 10. јануар 2011.

"Escape From Monsta Island"

Ono što sam mogao da pročitam širom net-a, a stav je mnogih tvrdokornih fanova je, da je album "Escape From Monsta Island" grupe Monsta Island Czars jedno od najboljih underground Hip-Hop izdanja ikad. Ja ne bih išao toliko daleko, ali bih ipak konstatovao da je reč o veoma dobrom albumu oko koga se okupila zaista impresivna grupa umetnika. Možda nekima neće ništa značiti imena kao što su: Megalon, Spiega, Kong, Gigan i Rodan ali ako tu dodamo još MF Doom-a i X-Ray-a, koji su bili zaduženi za produkciju i MF Grimm-a, koji se priključio nešto kasnije, možete pretpostaviti kakav zvuk vas očekuje. Inače, album "Escape From Monsta Island" iz 2002. godine je, koliko ja znam, jedini njihov zvanični album do sada, i objavljen je za Rhymesayers Entertainment. Takođe, oni koji pažljivije budu slušali, prepoznaće neke od MF Doom-ovih beat-ova koji su se nešto kasnije našli i na Ghostface-ovom albumu "Fishscale". Za početak, poslušajte numere "Warning", "Comin' At You" i "Escape From Monsta Isle".


Monsta Island Czars - "Escape From Monsta Island"

недеља, 9. јануар 2011.

"Can You See What I See?"

Do skoro nisam imao pojma da ovo uopšte postoji. Ni sada nisam sasvim siguran kojim je povodom objavljen ovaj singl, ali ne bunim se, na protiv. U pitanju je izdanje na kome su se našle tri numere, od kojih je naslovna "Can You See What I See ?" na sebi okupila tri zaista velika imena Pharoahe Monch-a, Ras Kass-a i Hi-Tek-a, što sigurno predstavlja poslasticu za svakog istinskog ljubitelja Hip-Hop-a. Druge dve stvari "Hands High" u izvođenju Dave Ghetto-a i "Represent" od Basic Vocab-a su takođe sasvim solidne, i na pravi način upotpunjuju ovo izdanje. Samo još da dodam da je ovaj singl objavljen 2004. godine za Counterflow Recordings. Uživajte.


Ras Kass, Pharoahe Monch & Hi-Tek - "Can You See What I See?"

субота, 8. јануар 2011.

"Ready To Die (The Premo Edition)"

Evo nečega što sam upravo iskopao. Izgleda da je Biggie-jev album "Ready To Die" nepresušna inspiracija mnogima, pa tako i čoveku pod imenom Jimmy Green, koji je kreirao ovaj zanimljiv mixtape kombinujući Biggie-jeve rime i neke od najpoznatijih DJ Premier-ovih beat-ova. Jednostavno kombinacija koja ne može da omane.


The Notorious B.I.G - "Ready To Die (The Premo Edition)"

петак, 7. јануар 2011.

"The Man They Call Lux"

Moglo se desiti da potpuno zaboravim na ovo izdanje, da ga pre dva dana, na zahtev jednog od naših saradnika, nisam iskopao iz kolekcije i okačio na OuB blogu . Lično, na ovaj EP sam naleteo pre nešto više od godinu dana, ali nisam nešto specijalno obraćao pažnju na njega. Ipak, danas vam već mogu reći da je u pitanju izdanje koje zaista vredi poslušati. Inače, kako i sam naslov nagoveštava, reč je o Philadelphia-skom reperu Lux-u i materijalu objavljenom neposredno po njegovom izlasku iz zatvora 1996. godine, gde je boravio usled optužbi za reketiranje i promet narkotika. Negde sam pročitao da neki Lux-a opisuju kao mešavinu Freddie Foxxx-a i Steady B-ja, sa čime bih se u potpunosti složio. Za početak, poslušajte zaista sjajnu numeru "Why?". Uživajte.


Lux - "The Man They Call Lux"

четвртак, 6. јануар 2011.

"Hip-Hop: Beyond Beats & Rhymes"

Da li je Hip-Hop postao kliše tipa "keš, kolica i vlažna p*ca"? Ako ste ikada posumnjali šta se zaista krije iza beat-ova i rima ovaj film će vam verovatno dati neke odgovore na vaša pitanja. U pitanju je zaista zanimljiv dokumentarac iz 2006. godine u režiji Byron-a Hurth-a, nekadašnje zvezde koledž fudbala, i kako sam kaže, istinskog Hip-Hop fana, koji je u jednom trenutku svog života počeo preispitivati sve ono što se moglo čuti u rimama rap izvođača, od glorifikovanja oružja i nasilja, preko homofobije i odnosa prema ženama. U težnji za otkrivanjem uzroka problema, postavlja se pitanje je da li je sve to posledica društvenog okruženja i kulturnog nasleđa u kome odrasta "crna" omladina, i šta je to što utiče da se kultura geta dobro primi među "belom" omladinom u američkim predgrađima. Na kraju, možda ćete ostati uskraćeni za neke odgovore, ali najbolje je da pogledate film i da sami donesete zaključke. Preporuka.
Film možete pogledati ovde,



ili ga preuzeti sa linka ispod.


"Hip-Hop: Beyond Beats & Rhymes"

среда, 5. јануар 2011.

"Round 5: Rockin' It vs. Sunshine"

Na ovom mestu nećemo govoriti o originalu i "falsifikatu", jer kao što je Jay-Z inspiraciju pronašao u muzici The Fearless Four-a, tako su i oni svoj najveći muzički uspeh bazirali na numeri "Die Mensch Maschine" legendarne grupe Kraftwerk. S' toga ćemo ovoga puta ponovo imati duel između stare i nove škole Hip-Hop-a. Za one koji su zaboravili, samo kratko podsećanje. The Fearless Four je grupa iz Harlem-a i jedni od istinskih pionira rap muzike. Grupu su činili: The Great Peso, Devastating Tito, Mighty Mike C, Krazy Eddie, DLB i Master OC. Iako najaktivniji tokom osamdesetih, svoj prvi i za sada jedini album "Creepin' Up On Ya"
objavili su 1994. godine. Ipak, singl "Rockin' It" je ono što je obeležilo njihovu karijeru, omogućivši im da postanu prva grupa koja je potpisala za velikog izdavača.
Petnaest godina kasnije, tj. 1997. Brooklyn-ški reper Jay-Z objavljuje svoj drugi album "In My Lifetime, Vol. 1" na kome se, između ostalih, našla i numera "Sunshine" koja je kao osnovu iskoristila instrumental  numere "Rockin' It", donevši Jay-Z-ju veliki komercijalni uspeh. Samo da napomenem da ovo nije zvanično izdanje već moj "bootleg" tako da, koga zanima spisak pesama moće pogledati ovde.

Da bi ste preuzeli singlove, kliknite na odgovarajuću sliku.

уторак, 4. јануар 2011.

"Scars And Pain"

Evo još jednog po malo zaboravljenog izdanja, mada oni koji su pratili scenu devedesetih godina, sigurno ga se dobro sećaju. U pitanju je EP "Scars And Pain" Brooklyn-škog repera Jemini The Gifted One, iz 1995. godine, objavljen kao promo za kuću Mercury/Polygram. Ono što je definitivno obeležilo ovo izdanje je numera "Funk Soul Sensation", koja je nešto kasnije objavljena i kao singl, a za čiju je produkciju zaslužna grupa Organized Konfusion. Jemini, koliko ja znam, do sada nema objavljen solo album, dok je kao član dua "DM & Jemini" zajedno sa DJ Danger Mouse 2003. godine objavio album "Ghetto Pop Life". Što se tiče EP-ja "Scars And Pain", na njemu se našlo sedam numera, a pored već pomenute "Funk Soul Sensation", za početak poslušajte još i naslovnu  stvar "Scars And Pain". Uživajte.


Jemini The Gifted One - "Scars And Pain"

понедељак, 3. јануар 2011.

"Time Being"

Cultivating Your New Experience ili skraćeno CYNE je underground Hip-Hop grupa sa Florida-e, nastala početkom dvehiljaditih, i čine je MC-jevi Akin i Cise Star, kao i producenti Speck i Enoch. Svoj debi imali su singlom "African Elephants" iz 2001. godine, da bi dve godine kasnije usledio njihov sjajni debi album "Time Being". Za one koji do sada nisu slušali CYNE, rekao bih, bar je moj utisak takav, da su po stilu slični sa grupom K-Otix, i da ih karakteriše blago eksperimentalan zvuk u kome kombinuju semplove i žive instrumente, kao i svesne rime. Ne znam koliko sam baš uspeo rečima da vam približim ono što CYNE radi. Najbolje je da, za početak, poslušate neku od numera sa ovog izdanja, kao na primer: "Nothing's Sacred", "Papermate" ili "400 Years Revisited". Topla preporuka. Uživajte


CYNE - "Time Being"

недеља, 2. јануар 2011.

"Where's The Funk At"

Ne znam koliko vas se seća Stezo-a, ali mislim ne mnogo. Oni nešto stariji sigurno se sećaju njegovog sjajnog, nažalost i jedinog, albuma "Crazy Noise" iz 1989. godine, dok ga se oni sa nešto boljim pamćenjem sećaju i kao jednog od igrača u EPMD-jevom spotu za numeru "You Gots To Chill". Ukratko, Stezo je reper iz Connecticut-a koji je krajem osamdesetih snimao za izdavačku kuću Sleeping Bag Records (među izvođačima koji su objavljivali za ovu etiketu bila su i imena kao što su: EPMD, Just Ice, Nice-N-Smooth, T La Rock, Mantronix, Cash Money-N-Marvelous i drugi), koji je svojim, već pomenutim, albumom ostavio značajan pečat na kasniju Hip-Hop produkciju, budući da će sempl "Skull Snaps" nakon njega biti korišćen od strane mnogih producenata. Ovoga puta ćemo se podsetiti jednog drugog Stezo-ovog izdanja, svojevrsnog EP-ja pod nazivom "Where's The Funk At" objavljenog 1996. godine, koji je u sebi objedinio dva singla, i to: "Where's The Funk At / Figure It Out" i "Time Ta Blow Ya Mind / Tension Off The Chest". Samo još da dodam, da se na ovoj poslednjoj numeri kao gost pojavio K-Solo, nekadašnji član Hit Squad-a. Obavezno preslušajte.


Stezo - "Where's The Funk At"

субота, 1. јануар 2011.

"The Way Of The Won"

Eto i zvanično smo zakoračili u novu godinu, koja će nam, nadam se, bar što se muzike tiče, doneti interesantna i kvalitetna izdanja. Prema najavama albuma koji trebaju da izađu, već sam početak godine mogao bi da bude dosta zanimljiv, ali da ipak sačekajmo do tada.
Ovoga puta, vraćamo se u 2009. godinu i podsećamo se jednog interesantnog albuma, koji je objavljen kao besplatno izdanje, što ga je, bar što se mene tiče, u startu preporučilo za slušanje, nakon čega sam opet potvrdio svoju tezu da je u poslednje vreme dosta besplatnih izdanja koji svojim kvalitetom "šišaju" mnoge albume u prodaji. U pitanju je  album pod naslovom "The Way Of The Won" Detroit-škog repera Marv Won-a, koga neki verovatno znaju i kao člana grupe Fat Killahz. Inače, Marv Won je u Hip-Hop krugovima poznat kao "battle MC", a ovo izdanje je njegov debi na "traci". Za početak poslušajte numere "The Chase", "The Way it Goes" i  "Get Back".


Marv Won - "The Way Of The Won"