Претражи овај блог

недеља, 5. децембар 2010.

"Round 4: Whodini vs. Nas & The Firm"

Stigli smo i do četvrte runde, gde ponovo imamo duel Old School-a protiv New School-a. Ako ste pažljivije pratili, sigurno ste primetili da sam ove singlove već kačio na OuB blogu, ali ovom prilikom ćemo ih staviti "licem u lice", jednog naspram drugog.

Dobro, da počnemo od samog početka, tj. od grupe Whodini. U pitanju je singl sa dve možda i najpoznatije numere "Friends/Five Minutes Of Funk" sa njihovog drugog albuma "Escape" objavljenog 1984. godine. Inače, grupa Whodini koja spada u pionire Hip-Hop-a je osnovana 1981. godine, i činili su je Jalil Hutchins, John Fletcher (Ecstasy) i DJ Drew Carter (Grandmaster Dee), a u karijeri su objavili šest albuma, koji su, kako će se to kasnije ispostaviti, poslužili kao inspiracija mlađim generacijama u njihovom muzičkom izražaju.

I eto, tako dolazimo do Nas-a, koji je, posle nešto više od jedne decenije nakon numere "Friends", na krilima iste,  postigao značajan komercijalni uspeh sa singlom "If I Ruled the World (Imagine That)" sa njegovog drugog albuma "It Was Written" iz 1996. godine. Za one, koji su možda zaboravili, treba napomenuti da se kao gost na ovoj numeri pojavila Lauryn Hill iz grupe The Fugees, a sama pesma je 1997. godine bila nominovana za Grammy.

Takođe, te 1997. godine izlazi i album grupe The Firm, o kojoj sam već govorio ranije, a da se ne bih ponavljao, samo ću reći ono što je bitno za ovaj post, a to je korišćenje elemenata Whodini-jeve numere "Five Minutes Of Funk" na njihovoj, stvari "Five Minutes To Flush".

Нема коментара:

Постави коментар