Претражи овај блог

недеља, 11. септембар 2011.

"Fight The Power"

Ako ste od početka pratili ovaj blog, onda sigurno znate da svoje rano interesovanja za Hip-Hop u najvećoj meri dugujem grupi "Public Enemy". S' toga, nisam mogao da propustim a da vam ne prenesem ovako nešto. Kako su neki domaći mediji preneli prethodnih dana, "Public Enemy-jeva numera "Fight The Power" našla se na vrhu liste pesama koje su, po britanskom magazinu "Time Out", promenile svet. Evo kako su to preneli mediji:

Pesma "Fight The Power" američke rep grupe “Public Enemy” našla se na vrhu liste "100 pesama koje su promenile istoriju" u izboru britanskog magazina “Time Out", a posredno na ovaj izbor "ušao" je i radio B92.



Čuveni hit "Do They Know It's Christmas?" Boba Geldofa i Midgea Urea, snimljen 1984. godine za Band Aid protiv gladi u Etiopiji zauzeo je drugo, a pesma "Irhal", himna nedavne egipatske revolucije, treće mesto.

Prvi put objavljena u filmu "Učini pravu stvar" koji je režirao Spike Lee, a potom i na albumu "Fear Of A Black Planet", pesma "Fight The Power" grupe Public Enemy je imala veći uticaj van SAD, posebno u Srbiji 1991. kada se vrtela na radiju B92 kako bi se muzikom izrazilo ono što nije moglo rečima, navodi “TIme Out”. Pesmu je izabrao Metju Kolin (Matthew Collin), novinar i autor knjiga "This is Serbia Calling" i "Altered State: Story of Ecstacy Culture and Acid House".

Kolin je rekao: "Prvi put sam je čuo kao "zapaljivi" intro u filmu Spajka Lija "Do the Right Thing", a "Fight the Power" je u sebi objedinio značaj duha "Black Power" pokreta kroz rep muziku u to vreme, ali pravi, politički značaj i uticaj pesma je imala daleko od SAD... Za vreme režima Slobodana Miloševića u prestonici Srbije Beogradu 1991. godine, "pobunjenoj" radio stanici B92 bila je zabranjeno da emituje vesti. Odgovor B92 bio je da emituje "drugačiju" muziku, pesme kao što je “Fight the Power” i to iznova i iznova, ismevajući na taj način zabranu i izražavajući svoje stavove kroz muziku, kada je već to bilo zabranjeno rečima."

Na kraju, podsetimo se pomenute numere verzijom singla objavljenog 1989. godine za Def Jam Recordings. Uživajte.


Public Enemy - "Fight The Power"

Нема коментара:

Постави коментар