Претражи овај блог

среда, 28. април 2010.

"Interview With Co$$"

Co$$ ili Ca$hUSKing je još jedan u nizu perspektivnih Los Angeles-kih underground izvođača poput Blu-a i Fashawn-a. Rođen je i odrastao u Cranshaw-u, a počeo je da repuje kada mu je bilo četrnaest. Kako sam kaže, cilj mu je da običnom čoveku prikaže repera kao njemu ravnog, sa svim problemima koji ga muče u svakodnevnom životu. Njegov debi album pod nazivom "Before I Awoke" koji je prvobitno bio najavljen za oktobar prošle godine, po svemu sudeći izaći će tokom 2010. U međuvremenu, upoznajmo se bolje sa njim.

Za one koji ne znaju, reci nam ko je Co$$?

Co$$ je Troy Johnson, ne njegova "glamurozna" verzija već ono što on zapravo jeste. Ime "Coss" predstavlja evoluciju i konstantne promene. Odrastao sam u Leimert Park-u u južnom Los Angeles-u, a trenutno hodam nepoznatom stazom koja će me, nadam se, odvesti do uspeha.

Pročitao sam da je tvoje životno iskustvo mašavina života na ulici i odgovornog života. Na koji način se to odražava na tvoju muziku?

Istina je da je moje životno iskustvo mešavina školovanja u katoličkim školama i druženja sa lokalnim bandama... Moje iskustvo daje balans mojoj muzici, jer mogu da govorim iz perspektive nekoga ko je iz prve ruke doživeo loše strane života na ulici, i zašto je jedini ispravan put, pošten život. Osećam da mogu ponuditi ono što je dobro i loše iz oba ta sveta.

Smatra se da reper, kao umetnik, treba da živi životom van svere običnog čoveka. Ti se trudiš da razbiješ tu predrasudu. Zašto?

(Smeh) Verovatno iz razloga što je reper proizišao iz običnog čoveka. Sve je trebalo da se svede na "keeping it real" ali smo totalno otišli u suprotnom smeru od te ideologije, propagirajući da smo "veći od života". Stvarno je ponekad smešno gledati repere kako pokušavaju biti dve stvari istovremeno, i gangsteri i umetnici. Na kraju, i reperi prolaze kroz sve one probleme, nedoumice i patnju kroz koje prolaze i normalni, obični ljudi.

Kakve su reakcije na tvoj  EP "Khakis & Taylors" i šta si naušio snimajući ga?

Reakcije praktično ne postoje. Naučio sam da nije bitno koliko je dobra produkcija na albumu ako ne izgradiš odnos sa slušaocima. Nisam dovoljno vizuelno promovisao izdanje koliko je to bilo potrebno, i za to snosim potpunu odgovornost. "Preko bare" sam imao zapažen nastup, ali u Americi sam jednostavno ostao neprimećen. Takođe, shvatio sam da su izdanja na vinilu dobar vid održavanja tradicije u muzici, ali da nisu pogodan medij za šire narodne mase jer jednostavno mnogi više nemaju gramofon (smeh). Mislim da će sledeći put digitalno izdanje biti pravi potez.

Skim si sarađivao na novom albumu?

Za ovaj album okupio sam svoj tim producenata. Blisko sam sarađivao sa J83-jem koji mi je uradio većinu produkcije. Exile je uradio par stvari, i naravno moj ortak Fonetik Symbol koji je uradio mix i koji je imao nekoliko stvari na vinilskom izdanju. Takođe i momak iz Britanije BeatnickDee.
Samo snimanje je išlo mnogo teže nego što sam očekivao. Projekat je trebao da se realizuje u roku od mesec dana, da bi na kraju sve trajalo čitave dve godine (smeh).

Šta da očekujemo od albuma?

Album je naslovljen "Before I Awoke" i predstavlja čovekov put do samosaznanja. "Before I Awoke" znači pre nego što sam bio potpuno svestan, potpuno usresređen...Što se tiče toga šta očekivati od albuma, sigurno ne nešto uobičajeno. Mislim da će ovaj album dati definiciju novog zvuka zapadne obale.

Da li možemo očetikivati mixtape pre izlaska albuma i kakav je tvoj pogled na njih kao na formu promotivnog materijala? Misliš li da neki izvođači možda preteruju sa količinama objavljenog materijala?

Očekuju se dva mixtape-a . Prvi je sa Jaguar Skills-om iz Velike Britanije, a drugi još uvek nisam sto posto siguran. Trebao bi da izađe i EP sa producentom Simon-om koji će se zvati "Simon Sez" kao besplatno internet izdanje...
To sa mixtape-ovima može biti dobra stvar ako se radi na pravi način. Mislim da nije problem što se objavljuje velika količina muzike, već to da je u pitanju velika količina loše muzike.

Osim novog albuma, šta imaš u planu u 2010. godini?

Zaista bih voleo da uradim ceo album da DJ Exile-om, poput Blu-a i Fashawn-a, ali trenutno mi je izlazak albuma glavna preokupacija.

Poznato je da si sarađivao sa Blu-om. Možeš li nam reći nešto o odnosu da njim, kako ste se uopšte upoznali?

Blu je jedan od mojih najboljih prijatelja. Poznajemo se još od 2003. godine. On je jedan od mojih najvećih uzora.

Šta je bilo prvo Co$$ ili Ca$hUSKing? Da li ta dva imena predstavljaju dve različite strane Troy Johnson-a?

Prvo je bio Co$$, a zatim, dok sam bio u fazi da razmišljam o promeni imena, Blu je smislio Ca$hUSKing. Oba ova imena znače isto odnosno predstavljaju ono što Troy Johnson zaista jeste.

Šta bi voleo da ljudi nauče iz tvoje muzike?

Nadam se da će ljudi shvatiti o čemu govorim i da će moći da se poistovete sa tim, bez obzira iz kakvog okruženja dolaze.

Imaš li nešto da poručiš za kraj?

Podržite kvalitetnu muziku, a kada kažem podržite, mislim kupujte albume (smeh).

Intervju vodio: P J Smith
Tekst originala Acclaim Magazine
Priredio: E-one
..................................................................................

Dok čekamo da "Befor I Awoke" izađe, preslušajte mixtape "Tomorrow's Yesterday" koji možete besplatno preuzeti ovde ili na Co$$-ovom MySpace-u (takođe iskoristite i priliku da preslušate i "Khakis & Taylors", jer u pitanju je zaista sjajno izdanje). Čisto primera radi, preslušajte stvar "World Is Born".


Co$$ - "Tomorrow's Yesterday"

Нема коментара:

Постави коментар